Chyby v odměňování - Urban, Jan
Najčastejšia chyba v odmeňovaní vychádza z predstavy, že výkonnosť firmy možno zvýšiť znížením, či obmedzením mzdových tarifov. Nižšia úroveň miezd, ktoré firma svojim pracovníkom platí za hodinu, či mesiac práce ešte neznamená, že si firma vytvára predpoklady pre vyššiu konkurencieschopnosť. V skutočnosti to môže byť aj naopak. Spravodlivosť v odmeňovaní.