Výzkum europeizace - aktuální problémy a perspektivy - Zemanová, Štěpánka
Rozmach a upevnenie pozície Európskej únie zdôraznili otázku, či integračné procesy spôsobujú zmeny v postavení národných štátov. V tejto súvislosti sa začala kryštalizovať špecifická oblasť označovaná ako štúdium europeizácie. Súčasný stav. Europeizácia ako základný a systematizovaný pojem. Europeizácia nie je integrácia. Europeizácia verzus konvergencia a harmonizácia. Europeizácia zdola hore. Mechanizmy europeizácie. Hodnoty nesúladu. Otázka europeizácie bez nesúladu. Prípadové štúdie ako nástroj výskumu europeizácie.