Hledání teorie mezinárodního peacekeepingu - Bureš, Oldřich
Prvé pokusy o konceptualizáciu štúdia operácií na udržanie mieru. Operácie na udržanie mieru ako nástroj pre riešenie konfliktov. Kritika podnetov v oblasti riešenia konfliktov. Súčasné podnety v oblasti riešenia konfliktov. Pokusy o aplikáciu teórií medzinárodných vzťahov. Realistická teória. Kritická teória. Teória racionálnej voľby. Teória verejných statkov. Feministická teória. Budúca výskumná agenda. Nastolenie otázky, či potrebuje medzinárodný peacekeeping svoju vlastnú (makro)teóriu.