Význam technickej úrokovej miery v činnosti poisťovní - Littvová, Zuzana
Technická úroková miera predstavuje základnú úrokovú mieru, ktorú poisťovateľ používa na výpočet poistného a technickej rezervy na životné poistenie pomocou poistno-matematických metód. Je súčasťou poistnej sadzby a predstavuje takú mieru zhodnotenia finančných prostriedkov, pri ktorej sa hodnota budúcich záväzkov poisťovateľa vyplývajúcich z poistenia vypočítaná poistno-matematickými metódami rovná hodnote budúceho poistného. Investičná činnosť poisťovní. Vývoj technickej úrokovej miery vybraných krajín EÚ. Technická úroková miera v SR. Poistno-matematické prepočty zohľadňujúce technickú úrokovú mieru.