K niektorým aspektom dopadu vstupu do EÚ na zahraničnoobchodnú politiku Slovenskej republiky - Baláž, Peter
Zmeny zahraničnoobchodnej politiky SR po vstupe do EÚ. Ťažiskové zmeny v súvislosti s cieľovou snahou zvýšiť konkurencieschopnosť domácej ekonomiky, tak na úrovni štátu ako aj firiem a podnikov. Autori zvýrazňujú najmä cenovú a necenovú konkurencieschopnosť, pričom ich dáva do súvislosti aj s perspektívnym zámerom SR stať sa tzv. poznatkovou ekonomikou. Tá by v konečnom dôsledku ovplyvnila aj budúcu štruktúru slovenskej ekonomiky ako takej a umožnila, aby sa zahraničnoobchodná politika SR začala uberať dlhodobo perspektívnym smerom.