Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou - Littvová, Zuzana
Nad fungovaním systému zdravotnej starostlivosti v SR dohliada Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vznikol na základe princípu reformy zdravotníctva Zákonom č. 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Úrad je dôležitým nezávislým orgánom, ktorý dohliada nad verejným zdravotným poistením, zdravotnými poisťovňami a poskytovaním zdravotnej starostlivosti.Svojou činnosťou tak vykonáva nepretržitý dohľad nad správnym fungovaním poistenia, rozsahom a kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Jeho činnosť je vo veľkej miere závislá od politických rozhodnutí a štátnych regulácií, ktoré vplývajú aj na legislatívne a trhové prostredie v zdravotníctve.