Vojenská diplomacia - Baška, Jaroslav
Pojem vojenská diplomacia sa používa na zastrešenie všetkých bilaterálnych a multilaterálnych zastúpení rezortu obrany v zahraničí. Vojenskou diplomaciou SR sa označuje sieť úradov vojenských pridelencov doplnená o pozície, ktoré má rezort vyčlenené pri, alebo priamo v rámci štruktúr NATO, EÚ, OSN a OBSE. Vojenská diplomacia je aj formou pôsobenia na dosahovanie cieľov zahraničnej politiky. Ideový rámec súčasného pôsobenia vojenskej diplomacie SR. Hlavná úloha vojenskej diplomacie - aktívne podporovať činnosť zastupiteľských úradov SR v zahraničí, a tým napĺňať obsah Programového vyhlásenia vlády SR.