Kultúrna dimenzia diplomacie - Kurucz, Milan, 1954-
Kultúrna diplomacia sa zameriava na sprostredkovanie výmeny kultúrnych hodnôt v súlade so zahraničnopolitickými cieľmi štátu. Plní dve základné skupiny úloh - univerzálnu - zameranú na podporu vzájomného porozumenia medzi štátmi prostredníctvom kultúry a špecifickú - smerujúcu k vytváraniu pozitívneho obrazu štátu a umožňujúcu napĺňať jeho národné záujmy. V príspevku sú skúmané rôzne modely riadenia kultúrnej diplomacie s rozdielnou úlohou ministerstva zahraničných vecí v nich. Význam stratégie kultúrnej diplomacie.