Inflácia a centrálna banka - Jančík, Ľuboš
Analýza politiky inflačného cielenia ako relatívne nového nástroja centrálnych bánk - všeobecne i v podmienkach Slovenska a porovnanie skúseností Národnej banky Slovenska (NBS) s politikami centrálnych bánk susedných tranzitívnych ekonomík a politikou Európskej centrálnej banky (ECB). Výstupom analýzy je definícia postupnosti krokov menovej integrácie a podmienok menovej politiky SR po vstupe SR do EMÚ. Politika ECB je jednou z nosných častí tejto state už aj preto, že práve táto inštitúcia je zodpovedná za menovú politiku v Európskej menovej a hospodárskej únii, v ktorej sa s veľkou pravdepodobnosťou ocitneme ešte pred skončením tohto desaťročia.