Rozpory Millovy etiky - Vaněk, Jiří
Rozpory v teórii etického utilitarizmu, a to v podobe ako ju klasicky sformuloval J.S. Mill. Rozpor medzi kvantitavistickým a kvalitativistckým zreteľom pri posudzovaní úžitku a medzi individuálnym nárokom na pôžitok a spoločenskou požiadavkou dosahovať pokiaľ možno maximálneho šťastia čo najväčšieho počtu ľudí, medzi možnosťami vôbec určiť takú sumu blaha u jednotlivca a ľudského množstva, medzi subjektami preferencií hodnôt a kvalitou požadovaného blahobytu. Stanovenie problémov vznikajúcích pri určení a spočítaní úžitkov.