Charakteristika Európskeho policajného úradu (Europol) - Hurná, Lucia, 1978-
26. júla 1995 bol v Bruseli prijatý Dohovor o Europole. História, pôsobnosť a ciele Europolu ako koordinačného centra na zhromažďovanie, analýzu a rozdelenie informácií, ktoré umožňujú, aby sa vyšetrovania trestných činov uskutočnili v dvoch, alebo viacerých krajinách Európskej únie.