Analýza vybraných prístupov k modelovaniu dopytu na trhu práce v podmienkach SR - Domonkos, Tomáš
Indikátor zamestnanosti patrí k hlavným makroekonomickým ukazovateľom charakterizujúcim vývoj na trhu práce. Autor v príspevku analyzuje a modeluje dopyt na trhu práce v SR pomocou štvrťročných ekonometrických modelov, ktoré sú z metodického hľadiska založené na princípoch modelov s členom korigujúcim chybu (ECM). V príspevku autor postupne uvádza špecifikáciu problému, formulovanie a odhad regresných rovníc, ich verifikáciu, interpretáciu a aplikáciu na výpočet ex post prognózy, na základe ktorej hľadá najvhodnejší prístup pre modelovanie zamestnanosti v podmienkach SR.