Modely zásob a problémy s určením funkcie celkových nákladov - Gežík, Pavel, 1983-
Pri rozhodovaní a plánovaní v podniku sú jednou z najdôležitejších oblastí náklady. Práve ich optimalizácia umožňuje podniku znižovať cenu a následne získavať lepšie postavenie na trhu a dosahovať zisk. Časťou majetku, do ktorých podnik viaže nemalý podiel kapitálu, sú zásoby. V sklade môže byť prebytok zásob a naopak niekedy nedostatok kľúčových zásob. Problémom kedy a koľko nakúpiť sa starajú modely zásob. Je možné aplikovať tieto modely do podmienok bežnej prevádzky podniku, keďže reprezentujú jeden z hlavných princípov optimalizácie, teda minimalizáciu nákladov.