Integrace CRM v bankách - Matuštík, Ondřej
Udržanie a získavanie klientov bankami. Využívanie CRM na dosahovanie bankových cieľov, k udržaniu zákazníkov a širšiemu predaju produktov. Analytické a operatívne CRM. Náročnosť projektového riadenia implementácie CRM do architektúry banky.