Aktuálne výzvy pre Európsku úniu v oblasti rozširovania o štáty západného Balkánu - Slováková, Viera
Požiadavky európskych štátov o členstvo v EÚ, podmienky prijatia. Integrácia krajín západného Balkánu do EÚ sa uskutočňuje prostredníctvom asociačných a stabilizačných dohôd, ktoré sú medzistupňom k plnému členstvu v EÚ. Na podpis Stabilizačných a asociačných dohôd z krajín západného Balkánu čakajú ešte Bosna a Hercegovina, Srbsko vrátane Kosova. Kritika týchto štátov. Zásadným nedoriešených problémom je štatút Kosova, ktorý je výzvou pre celý región. EÚ momentálne čelí výzve dosiahnuť jednotný prístup k otázke Kosova a vytvoreniu jasnej európskej perspektívy pre krajiny západného Balkánu, ale stále jej chýba konkrétny časový plán, ako bude v tejto otázke postupovať ďalej.