Nejasná efektívnosť Paktu stability a rastu a štatistický podvod Grécka - Vongrej, Marián
Pakt stability a rastu schválila Európska rada v roku 1997 v Amsterdame a do účinnosti vstúpil zavedením eura (1.1.1999). Pakt určuje podmienky dohľadu nad verejnými financiami krajín EÚ tak, aby ich vývoj prispieval k zdravému hospodárskemu rastu. Pakt má byť garanciou, aby nezodpovedná rozpočtová politika niektorého z členských štátov eurozóny neohrozila stabilitu hospodárskych sústav celého menového priestoru a nepoškodila dôveru eura. Pakt však nie je dostatočne účinný, pretože viaceré krajiny dlhodobo nespĺňali požiadavky paktu. Štatistický podvod Grécka. Pakt bol v roku 2005 reformovaný, jeho nedostatky.