Význam teórie účtovníctva v súčasných trhových podmienkach - Feketeová, Renáta, 1974-
Úlohou účtovníctva je poskytnúť relevantné informácie o majetku, finančnej situácii, hospodárnosti podniku a výsledku jeho činnosti. Tieto informácie sa vykazujú v účtovnej závierke, ktorej súčasťou sú bilancie v širšom zmysle. Východiskom ich dnešnej podoby boli rôzne bilančné teórie. Neoddeliteľnou súčasťou teórie účtovníctva je oceňovanie, ktoré úzko súvisí s bilančnými teóriami. Teórie účtov sa zaoberajú formálnou a vecnou úpravou zobrazenia údajov v rámci účtovníctva.