Sousedi s podobnými neduhy, ale odlišnými postoji - Lincová, Zuzana
SR má jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v EÚ, ale značný nedostatok kvalifikovaných, či špecializovaných odborníkov predovšetkým v stavebníctve, strojárenskom a automobilovom priemysle a v informačných technológiách. Slovenský zamestnanec je kvalitný, ale stále viac si uvedomuje svoje možnosti a svoju hodnotu vďaka zahraničným investorom a existujúcim a vznikajúcim call centrám, či business service centrám, kde sú na zamestnanca kladené vysoké jazykové nároky, ktoré zvlášť nastupujúca generácia pracovníkov dokáže zamestnávateľovi poskytnúť. Personálny trh je rôznorodý, mobilita pracovníkov má rastúcu tendenciu.