Nová šance pro zaměstnance věkové kategorie 50+ - Bejtkovský, Jiří
Predĺžením veku odchodu do starobného dôchodku až na 65 rokov sa budú musieť organizácie a podniky v ČR a inde pripraviť na novú situáciu. Do popredia sa dostane generácia starších zamestnancov, ktorá bude vytvárať pracovné tímy so zamestnancami mladšími. Každá z týchto skupín zamestnancov má odlišné názory a myslenie. Uplatnenie zamestnancov vekovej kategórie nad 50 rokov.. Špecifické znaky nezamestnanosti osôb nad 50 rokov. Lepšia budúcnosť pre týchto zamestnancov. Investície do zamestnancov nad 50 rokov. Nedostatok mladších odborníkov - príležitosť pre staršie ročníky. Nevyhnutnosť vytvorenia novej koncepcie celoživotného vzdelávania.