Euro: the engine of integration or the seed of dissolution ? - Rusek, Antonín
Euro ako jednotná mena je považované za jeden z najväčších úspechov politickej a ekonomickej integrácie v Európe. Euro však bolo vždy predovšetkým politickým aktom. Väčšina ekonómov poukazuje na to, že EÚ nie je optimálnou menovou oblasťou pre spoločnú menu. Niektorí však dúfali, že sama existencia eura môže proces vytvorenia optimálnej optimálnej oblasti urýchliť. To sa však nestalo a divergenčné procesy vo vnútri eurozóny po roku 1999 zosilnili. Budúce scenáre pre eurozónu.