Medzinárodný terorizmus a fenomén chudoby - Liďák, Ján
Základné problémy súčasných medzinárodných vzťahov v období globalizácie. Nové deliace čiary vo vzťahoch medzi štátmi - delenie sveta na Sever a Juh. Sever - západná, resp. kresťanská civilizácia a Juh - štáty Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky. Antagonizmus medzi oblasťami. Narastajúca nerovnomernosť medzi bohatými a chudobnými ako vážna hrozba pre stabilitu svetového politického systému. Výsledok tohto spôsobu života - živná pôda pre fundamentalizmus, etnický separatizmus a terorizmus.