Could regional trade integration be a building block for global governance of trade? - Štěrbová, Ludmila
Niektoré teoretické smery sa zaoberajú možnosťou multilateralizácie regionálnych prístupov a vybudovania celosvetového fungujúceho systému pravidiel na základe regionalizmu. Tieto tendencie sa premietajú aj do oblasti medzinárodného obchodu. Základným problémom mnohostranného obchodného systému, zastrešovaného Svetovou obchodnou organizáciou, je však rozsah politického priestoru, ktorého sa vlády štátov nechcú vzdať v prospech celosvetového riadenia obchodu.