Zdravotná starostlivosť a teória verejnej voľby - Pechová, Michaela, 1977-
Vylúčenie jednotlivcov z užívania prínosov, ktoré poskytujú pri súkromných statkoch. Poskytovateľ môže jednotlivca zo spotreby zdravotnej starostlivosti vylúčiť. Dva pohľady na zdravotnú starostlivosť. Prispievanie jednotlivcov na poskytovanie verejných statkov. Jednotlivci sa môžu prostredníctvom politicko-vládneho mechanizmu rozhodnúť o type a množstve verejných statkov, ktoré chcú, aby boli poskytované a pritom súhlasiť s tým, že sa budú prostredníctvom zdanenia podieľať na ich financovaní.