Bez koho to v soutěži prostě nejde - Frey, Petr
Spotrebiteľské súťaže a úloha personálu v mieste predaja. Zapojenie personálu do súťaže. Využitie mystery shoppingu na kontrolu personálu. Dôležitosť menších miest a dobrých vzťahov medzi ľuďmi. Úspech spotrebiteľskej súťaže založený na dobrej komunikácii partnerov a na dobrých vzťahoch s predajcami.