Vztahy Evropské unie a nejméně rozvinutých zemí (LDC) - Harmáček, Jaromír
Vzťahy EÚ so skupinou LDC ako celkom sa v podstate obmedzujú na ustanovenie EBA (Everything But Arms), iniciatívu, ktorá má zabezpečiť prístup LDC skupiny na trhy rozvinutých krajín. Ostatné rozvojové, rovnako chudobné krajiny sa cítia iniciatívou EBA diskriminované. Či EBA pomôže LDC odhalí až čas. EBA je výsledkom politických motivácií s cieľom posilniť postavenie EÚ na medzinárodnej scéne, vytvára jednu z podmienok pre rozvoj ekonomík LDC, samotný rozvoj je v rukách týchto krajín, ktoré, ak sa vydajú správnym smerom, by mali očakávať ďalšiu podporu zo strany rozvinutých krajín.