Etický aspekt aplikácie zásady pravdivého a verného obrazu o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva účtovnej jednotky - Podmanická, Martina, 1977-
Hlavný cieľ účtovníctva v trhovej ekonomike - poskytnutie pravdivého a verného obrazu o ekonomickej realite podniku. Účtovná závierka musí byť zostavená v súlade s platnými predpismi o účtovníctve resp. účtovnými štandardmi. Veľký dôraz je kladený na etiku účtovných pracovníkov a audítorov. Význam etického správania sa týchto pracovníkov. Etické kódexy. Kreatívne účtovníctvo - falšovanie účtovných závierok.