Securitizace jako forma finanční inovace - Kameníková, Blanka
Jednou z najnovších finančných inovácií investičných bánk v rámci investičného bankovníctva je sekuritizácia, ktorá je súčasťou finančného inžinierstva. Podstata sekuritizácie - pretransformovanie nelikvidných aktív spoločnosti do likvidného špecifického balíka a jeho následný predaj. Počiatky sekurutizácia sú spojené s hypotekárnymi úvermi, dnes sa v zahraničí rozmáha obchod so životnými poistkami. Tieto životné poistky sú pretransformované do dlhopisov a rozpredávané investorom. Výhodou sekuritizácie pre spoločnosti je zvýšenie likvidity a diverzifikácie rizika, na druhej strane ide o typ obchodov, ktoré si vyžadújú prísnu legislatívnu reguláciu.