Odhad miery efektívnosti subjektov hospodáriacich na pôde - Benda, Vladimír
Významným faktorom ovplyvňujúcim pozíciu subjektov poľnohospodárskej prvovýroby na trhu je efektívnosť využívania jednotlivých vstupov. V príspevku je riešená problematika z pohľadu skúmania efektívnosti hlavných foriem hospodárenia na pôde. Pre odhad miery efektívnosti subjektov bol aplikovaný aktívny DEA prístup, ktorým sa odhadovala neefektívnosť jednotlivých vstupov. Podstatná časť samostatne hospodáriacich roľníkov má značné rezervy v efektívnom využívaní pôdy ako vstupu, v porovnaní so situáciou starých členských štátoch EÚ.