Nákladová analýza efektívnosti výrobných stratégií firmy - Fendeková, Eleonora, 1952-
Cenové rozhodnutia sú ovplyvnené ekonomickým prostredím, v ktorom firma vyrába. Dôležitou dimenziou tohto prostredia je stupeň konkurencie, ktorému firma čelí. Firma na vysoko konkurenčnom trhu môže mať malú alebo žiadnu kontrolu nad cenou produkcie. V takomto prípade sa musí pozornosť manažéra sústrediť na stanovenie optimálnej úrovne výstupu k takejto pre ňu neovplyvniteľnej cene. Naopak, ak je firma v relatívne dominantnom postavení ako predávajúci výrobku, bude mať značnú slobodu pri stanovení ceny. Využitie niektorých základných teoretických možností mikroekonomickej analýzy zisku firmy autorky prezentujú na príklade analýzy produkcie slovenskej firmy na výrobu nábytku LINAPO s.r.o. v Liptovskom Mikuláši.