Priame zahraničné investície v období globalizácie a ich vplyv na transformáciu národnej ekonomiky - Baláž, Peter
Vplyv globalizácie na súčasný vývoj svetovej ekonomiky. Globálny charakter priamych zahraničných investícií. Vedeckotechnický pokrok a schopnosť jeho komerčného uplatnenia - jedna z najdôležitejších príčin diferencovaného vývoja subjektov svetového hospodárstva. Prehlbujúca sa liberalizácia medzinárodného obchodu. Expanzia spoločností za hranice pôvodných ekonomických záujmov. Výkonnosť krajín s malým ekonomickým potenciálom závislá od ich schopnosti presadiť sa na medzinárodných trhoch. Transnacionálne korporácie - rozhodujúci subjekt svetového hospodárstva. Kľúčová úloha priamych zahraničných investícií v reštrukturalizácii transformujúcich sa ekonomík.