Medzinárodné prostredie a zahraničná politika SR. Zahraničná politika Slovenskej republiky - Juza, Peter
Zahraničná politika Slovenska. Vzťah Slovenska a Maďarska. Faktory vplývajúce na budúci vývoj: globalizácia, nárast vplyvu Ázie, demografický faktor a proces starnutia pracovnej sily, nedostatok energetických surovín, konfigurácia náboženského fenoménu, životné prostredie, situácia USA, epocha podceňovaných, klasický Pax Americana, náboženský radikalizmus. Výzvy a stratégia zahraničnej politiky Slovenskej republiky do 2013.