Nový progresívny kalkulačný systém na princípe aplikácie metódy ABC - Blašková, Barbora
Postup zavádzania metódy ABC v podmienkach spoločnosti Alfa, s.r.o. Základné činnosti vykonávané pri výrobe stoličky. Zoskupenie činností na základe príbuznosti - vznik 5 nákladových stredísk. Zistenie časovej náročnosti na výrobu každej stoličky zo súpisu miezd. Rozdelenie nákladov na základe podkladov z hlavnej knihy. Rozvrhnutie nákladov a zistenie výrobnej réžie za strediská. Výpočet efektívneho fondu pracovného času. Určenie sadzby nákladov výrobnej réžie na stredisko. Určenie sadzby nákladov správnej réžie na stredisko a rozvrhnutie správnej réžie. Porovnanie absorpčnej (prirážkovej) kalkulácie s kalkuláciou podľa metódy ABC.