Nositelé Nobelovy ceny za ekonomii 1993 - Sirůček, Pavel
V roku 1993 bola udelená Nobelova cena Robertovi Williamovi Fogelovi a Douglass Cecil Northovi za znovuobnovenie výskumu ekonomickej histórie a novátorské prístupy s využitím ekonomickej teórie a kvantitatívnych metód k vysvetleniu ekonomických a inštitucionálnych zmien.