Obchodné vzťahy Európskej únie a Ukrajiny - Dorokhov, Denys
Základom vzťahov Európska únia - Ukrajina je Akčný plán, schválený Európsko-ukrajinskou radou pre spoluprácu (5. september 2005). Rokovania o Dohode o voľnom obchode Ukrajiny a EÚ sa môžu začať až po skončení prístupového procesu Ukrajiny do WTO. EÚ podporuje vstup Ukrajiny do WTO a navrhuje prideliť jej štatút trhového hospodárstva. Význam obchodných vzťahov s EÚ je pre Ukrajinu enormný. Na druhej strane EÚ má záujem o pomerne lacnejšiu energetiku, nerastné suroviny a pracovnú silu. Čo sa očakáva od Ukrajiny.