Geostrategická poloha Ukrajiny a geopolitické scenáre možného vývoja Ukrajiny - Greššová, Mária
Ukrajina je mladou európskou krajinou, ale jej postavenie vo svetovom hospodárstve je napriek tomu veľmi dôležité. Je to nový a dôležitý priestor na európskom kontinente, ktorý je zároveň aj významným geopolitickým oporným bodom. Existujú štyri geopolitické scenáre možného vývoja Ukrajiny, ktoré sú ovplyvnené postavením Ukrajiny vo svete: úspešný scenár nekonfrontačný, úspešný scenár konfrontačný, neúspešný scenár konfrontačný a neúspešný scenár nekonfrontačný. Stručný popis každého z nich.