Zhodnotenie energetickej situácie v Moldavsku - Raneta, Leonid, 1982-
V Moldavskej republike je energetický sektor v transformačnom štádiu rozvoja, prechod na trhové pravidlá hry sa uskutočńujú v ťažkých podmienkach rozdelenia krajiny a nepretržitého vonkajšieho tlaku. Privatizácia a liberalizácia trhu sa uskutočňuje pomaly, kvôli vnútorným a vonkajších ťažkostiam pôsobiacim na vládnucu elitu. Proces liberalizácie je spomaľovaný častými zásahmi štátu v odvetví, nedostatkom investičného kapitálu a neexistenciou stabilných a pochopiteľných pravidiel hry, ktoré sú veľmi dôležité pre prilákanie zahraničných investorov a zvyšovanie produktivity v odvetví. Diverzifikácia energetických zdrojov.