Súčasná situácia v poskytovaní rozvojovej pomoci - Ščepán, Michal
Rozvojová pomoc v súčasnosti už nie je len bilaterálnym vzťahom medzi donorom a prijímateľom, ale stále viac multilaterálnou celosvetovou iniciatívou. Úloha medzinárodných organizácií v medzinárodnom partnerstve. Popri paralelných tendenciách národných rozvojových agentúr, je činnosť medzinárodných organizácií vyššou mierou oslobodená od partikulárnych zahranično-politických záujmov konkrétnych donorov a tým vytvára aj priestor pre vyššiu efektivitu vynaložených prostriedkov. Príspevok prezentuje kontrastné vnímanie rozvojovej pomoci ako prostriedku zahraničnej politiky a ako cesty k všeobecnému rozvoju prostredníctvom medzinárodnej solidarity.