K reflexii možností a limitov pôsobenia Slovenskej republiky ako malého štátu vo svetovej politike - Weiss, Peter
Autor poukazuje na skutočnosť, že najmä u tých malých štátov, ktoré sa iba nedávno stali nezávislými subjektami medzinárodného práva, zohráva pri koncipovaní zahraničnej politiky veľkú úlohu vnímanie medzinárodného prostredia ako aj pozície štátu v medzinárodných vzťahoch jeho politickými elitami. V tejto súvislosti autor analyzuje základné zahraničnopolitické programové dokumenty SR a významné vyjadrenia jej najvyšších predstaviteľov k smerovaniu, prioritám, obsahu a štýlu slovenskej zahraničnej politiky. Na tomto základe prináša poznatky o podobe a zmenách seba reflexie SR v hlavných etapách jej vývoja od získania štátnej nezávislosti (1.1.1993) až po súčasnosť. Osobitne sa pritom sústreďuje na to, ako slovenské politické elity vnímali miesto, rolu, výhody a záväzky SR v EÚ a NATO.