Vplyv globalizačných procesov na vývoj nezamestnanosti a fungovanie trhu práce v podmienkach SR - Martincová, Marta, 1955-
V podmienkach globalizácie a novej ekonomiky dochádza k prejaveniu sa nových trendov na trhu práce. Mení sa charakter práce ako výrobného faktora, pracovná sila sa stáva flexibilnejšou. To má dôsledok na znižovanie prirodzenej miery nezamestnanosti a na ukazovateľ NAIRU. Výrazné zvýšenie migrácie pracovnej sily s vplyvom na výkonnosť ekonomík. Výkonnosť pracovnej sily významne ovplyvňuje aj vzdelanosť a vybavenosť ľudským kapitálom, ktorý sa stáva nevyhnutným predpokladom ekonomického rastu.