Daňové zaťaženie podnikateľov na Slovensku - Repková, Denisa, 1983-
Daňové zaťaženie podnikateľov na Slovensku je dané sadzbou dane z príjmov právnických osôb a fyzických osôb - podnikateľov na úrovni 19 percent. Z medzinárodného hľadiska je možné považovať uvedenú výšku sadzby dane za nízku, v porovnaní s priemerom EÚ (24 percent). Podnikateľ dodržujúci Zákon o dani z príjmov si môže optimalizovať daňovú povinnosť prostredníctvom vhodného určenia daňových výdavkov (základov) a príjmov (výnosov). Výhodnejšie je podnikať ako fyzická osoba, ktorá si môže uplatniť nezdaniteľné časti základu dane, či daňový bonus a tým znížiť svoje daňové zaťaženie. Právnická osoba - spoločnosť si môže regulovať daňové zaťaženie iba cez účtovné vyčíslenie výsledku hospodárenia.