Zahraničná politika a vnútroštátne orgány pre zahraničné styky - Weiss, Peter
Analýza vzťahu zahraničnej politiky štátu a vnútroštátnych orgánov pre zahraničné a medzinárodné styky. Definovanie zahraničnej politiky ako jedného zo základov suverenity štátu a nástroja na presadzovanie nielen národných, resp. štátnych záujmov, ale aj národnej resp. štátnej identity. Hlavné väzby zahraničnej politiky s vnútornou politikou. Pozícia a funkcie vnútorných orgánov štátu pre zahraničné styky pri tvorbe a realizácii zahraničnej politiky - hlavy štátu, vlády, predsedu vlády a ministra zahraničných vecí. Niektoré významné tendencie vo vývoji medzinárodných vzťahov, na ktoré sa musela adaptovať činnosť ministerstiev zahraničných vecí.