O vybraných aspektoch typológie základných paradigiem v súčasných medzinárodných vzťahoch - Škvrnda, František
Typológia koncepcií a teórií ako meritórna otázka charakteristiky vedy. Chápanie paradigmy vo filozofii vedy T. Kuhna. Škola, smer a hnutie vo vede. Objektívna podmienenosť vzniku plurality koncepcií a teórií vo vývoji medzinárodných vzťahov. Prehľad prístupov ku klasifikácii paradigiem vo vývoji medzinárodných vzťahov. Charakteristika základných paradigiem v súčasných medzinárodných vzťahoch: neorealizmus, neoliberalizmus, scientizmus, kriticizmus, ktorý sa niekedy zvykne spájať s neomarxizmom.