Nové trendy rozvojovej pomoci a slovenská angažovanosť - Balhar, Víťazoslav
Súčasný vývoj svetovej ekonomickej globalizácie. Významný ekonomický rozvoj tretieho sveta, najmä Číny a Indie. Problematika nedostatku potravín. Teória zodpovednej spotreby vo vyspelých štátoch. Nútená práca detí na chudobnom juhu. Potreba analýzy zmeny v poskytovaní rozvojovej pomoci a postupnej realizácie aj zo strany Slovenskej republiky.