Kam smeruje ekonomika slovenského poľnohospodárstva komparatívna analýza trendov v EÚ-15 a na Slovensku - Blaas, Gejza
Odlišnosti a podobnosti vývoja poľnohospodárstva v krajinách EÚ-15 a na Slovensku v období pred rozšírením únie v roku 2004 a po vstupe Slovenska do EÚ. Na tento účel sa použili údaje z Eurostat-u. Hlavným zistením je, že v sledovanom období poľnohospodárska produkcia na Slovensku klesala, avšak čistý podnikateľský príjem sa zvyšoval. Tento vývoj bol spôsobený masívnou redukciou zamestnávania nájomnej pracovnej sily, stagnáciou jej odmeňovania a rastom dotácií, najmä po zavedení SPP, pri poklese poľnohospodárskej produkcie.