Odměňování nejlépe placených zaměstnanců zvyšuje průměrnou mzdu - Pavelka, Roman
Od priemernej mzdy bývajú odvodzované priemerné náklady práce a ďalšie dôležité ekonomické veličiny, ako je napr. životné minimum, minimálna mzda a pod. Priemerná mzda, mediánová (prostredná) mzda, najdôležitejšia príčina rastu úrovne priemernej hrubej mesačnej mzdy. Diferenciácia miezd v ČR a počet osôb pod priemerom za 2. štvrťrok 1995-2008 v Česku.