Jak (ne)provádět průzkumy mezi zaměstnanci - Urban, Jan
Informácie získané prieskumami medzi zamestnancami slúžia nielen ako dôležitý podklad pre zdokonalenie spôsobu riadenia ľudských zdrojov, ale aj ako upozornenie na nové témy personálneho manažmentu, prípadne ako zrkadlo firemnej kultúry a riadiaceho štýlu manažérov. Dotazníky, reprezentatívnosť a spoľahlivosť výpovedí, časté úskalia dotazníkov.