Vplyv zavedenia rovnej dane v SR na daňové príjmy štátu - Harumová, Anna, 1955-
Dôvody pre daňovú reformu. Zavedenie rovnej dane v SR spôsobuje vyššiu alokáciu príjmov do štátneho rozpočtu, znižuje mieru prerozdelenia príjmov v spoločnosti a z dlhodobého hľadiska stimuluje ekonomický rast a tvorbu investícií. Z pohľadu jednotlivcov a podnikov ruší progresívne zdanenie, ktoré doteraz postihovalo hlavne úspešnejších, teda s vyššími príjmami. Na druhej strane zavedenie rovnej dane zvýhodňuje túto skupinui a znevýhodňuje skupinu jednotlivcov a podnikov s nižšími príjmami.