Webové služby v eGovernmente - Bandurič, Igor, 1980-
Elektronizácia verejnej správy a eGovernment sa týka všetkých úrovni verejnej správy. V elektronizácií verejnej správy zaostávame v mnohých oblastiach. V najzložitejšej situácii sú miestne samosprávy, ktorých sa informatizácia týka tiež, ale zdroje, ktorými disponujú im neumožňujú vytvárať samostatné riešenia. Ako riešenie sa ponúka použitie otvorených štandardov a modelovacích jazykov, ktoré by umožnili samosprávam ponúkať elektronické služby bez nutnosti poznať technologické a bezpečnostné štandardy. Zároveň by boli natoľko prispôsobiteľné, aby ich bolo možné nastaviť na konkrétne požiadavky pre poskytovanú službu. Týmito technológiami sú webové služby, ktorých integrácia pomocou jazyka BPEL zabezpečí vyššie spomenuté požiadavky. Prvé pokusy s týmito technológiami sponzorovala európska komisia v projekte eMayor.