Analýza hospodárskych cyklov SR a EMÚ - Lukáčik, Martin, 1974-
Vznik Európskej menovej únie v januári 1999 vzbudzoval v svojich začiatkoch veľkú nedôveru, ktorá bola podopretá nie veľmi úspešným predchádzajúcim pokusom o vytváranie zóny s jednotnou menou známym ako Európsky menový systém. Túto nedôveru podporovali nielen problémy s predchodcom menovej únie, ale najmä rozdielnosť jednotlivých ekonomík, ktoré sa podujali prijať spoločnú menu. Pre centrálne krajiny je výhodné vstúpiť do menovej únie, otáznou sa stala výhodnosť menovej únie pre asymetrické krajiny. Doterajší vývoj naznačuje, že uvedené ekonomiky, rovnako ako aj celá EMÚ, dokázala túto rozdielnosť zvládnuť. V podobnej, ale oveľa komplikovanejšej situácii, sa v súčasnosti nachádza Slovensko.