Marketing vzťahov - cesta k zvýšeniu konkurenčnej výkonnosti podniku v podmienkach európskeho hospodárskeho priestoru - Čihovská, Viera
Podstata a význam vzťahového marketingu. Riadenie vzťahov so zákazníkmi - CRM (Customer relatioship management). Strategické CRM, operatívne CRM, analytické CRM. Data mining. Ciele CRM - budovanie zákazníckej lojality.